Neriješeno u tri poteza i tri pobjednika - Posljednja runda "Reykjavik Open 2013"
maria.grigoryan's picture

 

" Bio je idealan scenarij za organizatore" - napisao je  Peter Doggers u svom pregledu posljednje runde Reykjavik Open 2013. Dvojca vodećih susrela su se u završnici, pobjednik nosi kući glavnu nagradu i trofej. Gladijatori su bili Pavel Eljanov i Wesley So. Sjeli su za ploču, odigrali tri poteza i... Rukovali se.

 

Igra je tako brzo završila da neki igrači još nisu stigli niti ući u dvoranu. Nekima je žao što nisu odigrali barem još nekoliko poteza. Pavel Eljanov je rekao da je planirao igrati, ali kada mu je suparnik ponudio nerješenu igru, nije vidio razlog zašto bi ga odbio. To je značilo da šestorica igrača imaju priliku dostići ih. Svi su igrali jedan protiv drugog: Jones- Giri, Wei Yi-Cheparinov i Amin- Gajewski. Samo je jedan od njih našao dobru obranu i zbog toga je bio dobre volje. Na pitanje da li je profesionalni šahist, egipatski velemajstor je odgovorio da je diplomirao medicinu i da će od sada ili biti u bolnici ili u turnirskoj dvorani. Eljanov, So i Amin dijele nagradu od 8250€ koji će biti raspodijeljeni prema Hortovom sistemu (Eljanov je imao bolji Buchholz i zato će dobiti malo više od ostalih). Wei Yi i Čeparinov su odigrali zadivljujuću nerješenu partiju, ali "nažalost, većina poteza su bili teorijski!" izjavio je Doggers.

Nakon partije, bugarski velemajstor je izjavio: "To je nerješena partija svugdje". 

Lokalni heroj Hjorvar Gretarsson je imao priliku ispuniti svoju treću i posljednju velemajstorsku normu, ali ne morao pobijediti Davida Navara. Nije bio niti blizu pobjede.

Gretarsson,Hjorvar Steinn (2509) – Navara,David (2710)

Crni je već pobjeđen i zbog sljedećeg poteza gubi: 17.Bxh5? Rxb2! 18.Qd1 18.Qxb2 Nd3+ 18…Qa5 19.Rc1 Nxe4 20.0–0 Nxc3 21.Qe1 Qxh5 22.Qxc3

22…Rxg2+! 23.Kxg2 Bxh3+

Bijeli se predaje. Nakon f1, Crni igra... c6-c5 osvajajući "materiju".

Pobjednici Reykjavika su: Amin Bassem, Pavel Eljanov i Wesley So

 

Poveznice na slike: 1, 2, 3, 4

Tekst: Peter Doggers

web: http://www.reykjavikopen.com/