Ding Liren - Kineska zvijezda u usponu
maria.grigoryan's picture

 

Kineska zvijezda u usponu, dvadesetogodišnji Ding Liren, u zadnje vrijeme je privukao svjetsku pozornost. Tko je on? Koja je njegova priča? Na prvi je pogled veoma stidljiv i kao da nije spreman razgovarati s nama. Pa, upoznajmo se malo bolje s njim!

- Zhang Jilin: Što znači tvoje ime? Zvuči mi nekako posebno.

- Ding Liren: Ono dolazi od poznate Konfucijeve uzrečice: ''Ako želiš sebi pomoći, pomogni drugom, ako se želiš uzdignuti, uzdigni drugog.'' Liren znači ''uzdignuti'' drugog.

- Lijepo. Znaš li za whychess.com? Koliko često posjećuješ stranicu?

 - Da, znam. Ponekad tu pratim online partije. Jako mi se sviđa što postoji TWIC (The Week In Chess – baza šahovskih partija koja se redovito ažurira – op. p. ) koju nadopunjuju svaki tjedan. Kratko su opisana nova i zanimljiva otvaranja. Tu pronalazim neke nove ideje i tako uštedim na vremenu.

- Ispričaj nam o tome kako si se počeo baviti šahom!

- Dobro. Naučio sam igrati šah kada sam imao četiri godine. U to su vrijeme Wenzhou (gdje sam živio) zvali ''gradom šaha''. Tako da je tamo vladala jedna dobra atmosfera za učenje šaha. Moja majka koja je radila kao medicinska sestra dogovorila se s kolegicom da će obje dati svoje sinove da uče jednu vrstu šaha. To je moj prvi šahovski kolega Chen Yibo. On studira na Sveučilištu u Pekingu i trenutno je ovdje s nama kao sudac. Zapravo smo mogli birati između kineskog i i tradicionalnog šaha. Izabrali smo tradicionalni.  

- I što je bilo dalje? Da li ti se šah činio laganim?

- Nije bilo lagano jer sam bio najmlađi u našem razredu i morao sam igrati s puno starijim protivnicima. Sjećam se da sam nakon prve godine otkako sam naučio igrati bio u grupi za mlađe od šest godina na državnom prvenstvu za mlade i tada sam osvojio prvo mjesto. Imao sam svega pet godina! Zatim sam sa sedam godina igrao u grupi za desetogodišnjake i tada sam bio osamnaesti. Nakon dvije godine postao sam najbolji i u toj grupi. Nakon toga je postalo lakše igrati na prvenstvima za mlade. Između devete i sedamnaeste godine bio sam, čini mi se, šest puta prvakom tog turnira.

- A što kažeš na međunarodna natjecanja? Dječje svjetsko prvenstvo?

- Dva puta sam pobijedio u podgrupama za do deset i do dvanaest godina.

- Kada si počeo igrati na turnirima za odrasle? I kako si odlučio postati profesionalnim šahistom?

- To je bio Zonal 2007. Moj rejting je bio 2289, ali sam osvojio treće mjesto. Tada sam stekao povjerenje u sebe. Počeo sam češće igrati na turnirima za odrasle. 2008. godine kvalificirao sam se za državno prvenstvo u grupi A i od tada sam tri puta bio državni prvak, 2009, 2011 i 2012 godine. Xinghoua je očito dobro mjesto za mene. Tamo se održava prvenstvo.

- U to vrijeme si morao i učiti za školu?

- Da. Sve do prvog razreda srednje škole. Uvijek sam više volio igrati šah. Nije me zanimala škola. Do tada sam svejedno bio najboljim učenikom i posebno mi je dobro išla matematika. Ali onda mi je sve postalo teško zato što je to bila najbolja srednja škola u Wenzhou. Bilo je puno boljih učenika od mene. Tako da sam većinu vremena tijekom srednje škole provodio igrajući šah. Jednu godinu nakon što sam završio srednju školu, upisao sam se na Sveučilište u Pekingu.

- Reci nam nešto o svom studentskom životu. Što studiraš?

- Odabrao sam pravo. To mi je nekako najzanimljivije jer volim čitati detektivske romane. Osim toga, mnogi profesionalni šahisti izabrali su tu profesiju. U stvarnosti je pravo ponekad dosadno.  

- Namjeravaš li se u budućnosti baviti nečim vezanim za studij?

- Ne, trudit ću se igrati šah toliko dugo koliko to bude moguće.

- Zabavljaš li se u studentskom kampusu? Jesi li okružen svojim kolegama?

- Ne još. Nisam kao Wang Hao i Hou Yifan. Oni su jako aktivni u grupnim aktivnostima. Ja nisam toliko otvoren. Radije se družim s kolegama iz državne momčadi i igram šah sa starim prijateljima.

- Kako provodiš slobodno vrijeme?

- Volim igrati košarku. Ili komuniciram preko chata s prijateljima.

- Tvoj omiljeni šahist?

- Vallejo. Mislim da je njegova igra vrlo zanimljiva. Nažalost, on je već u mirovini.

- Tvoja omiljena boja?

- Da razmislim...zelena.

- Zašto?

- Ne znam. Biram zelenu boju kada igram kompjutorske igrice.

- Tvoja omiljena knjiga?

- Volim krimiće, ali čitam razne knjige.

- Čitanje te opušta ili to doživljavaš kao učenje?

- Samo se želim opustiti. Danas se sve događa prebrzo. Tako da volim neko vrijeme provesti čitajući u miru. Upravo sam pročitao knjigu koja se zove ''To live''. Svidjela mi se, obično ne pročitam knjige do kraja.

- Tvoje najdraže jelo?

- Ne znam. Ne snalazim se u tom području, osobito kad ugledam švedski stol. Toliko izbora, ne znam što bih.

- Vjerojatno kuhinja tvog rodnog grada?

- Da, čini se da je tako. Doma je uvijek najbolje.

- Što misliš o ovogodišnjim intelektualnim igrama SportAccord? Misliš da si dobro igrao? Kako je to igrati s vodećim igračima?

- Dobro sam igrao u ubrzanom šahu i tu sam bio četvrti. Mislim da ostali igrači nisu iskoristili šanse u otvaranjima i zato mi je tu išlo bolje. Brzopotezni šah je bio potpuna katastrofa.

-Zašto baš u brzopoteznom? U čemu je razlika između tebe i drugih igrača?

- Mislim da se ostali tu bolje snalaze, brže misle. Ja ih jako teško slijedim.

- Kakvi su tvoji planovi za budućnost?

- Volio bih igrati šah, radije nego baviti se drugim stvarima. Stvarno nisam volio učiti kada sam išao u školu, ali općenito jako volim učiti.

- Koliko sati trošiš na treninge?

- Oko tri ili četiri sata na dan.

- Imaš li kakvih želja vezanih za šah?

- Nemam nikakvih posebnih želja. Jednostavno želim dati sve od sebe i iskoristiti sve što mi se nudi. Zaista ne želim igrati predobro i izgubiti ostale stvare koje mi se čine važnima u životu. To nije vrijedno toga.

- Što ti je važnije? Psihičke ili duhovne stvari?

- Ne znam kako da to objasnim.


Na primjer, da sam bogat i slavan, a nemam prijatelja, to mi se naravno ne bi svidjelo.

- ОК. Sada si dosegnuo određen nivo. Koji je tvoj sljedeći korak? Što misliš poduzeti kako bi postao bolji?

- Mislim da nisam dovoljno stabilan. Moram na tome dosta raditi. Osim toga, u posljednje vrijeme nemam osjećaj za to kada mogu riskirati i često odabirem bezopasna rješenja. Sjećam se svojih prvih pobjeda na državnom prvenstvu. Tada sam bio smiren i agresivan. Moram vratiti to stanje i odigrati još nekoliko dobrih partija.

Tekst i fotografije: Zhang Jilin